top of page

Lägg din tid och engagemang på rätt ställe - dina medarbetare

Covid-19s båda steg slog hårt på besöksnäringen. Framförallt för restauranger och för positionen mellanchef. Idag står vi inför en utmaning som gör att väldigt många företag är inne på det som vi skrev om för cirka två år sedan. Att vi måste lägga mer tid på utbildning. Nu ser man väldigt många företag starta sina egna utbildningar, för att slussa in personer i sin verksamhet. Hur positivt är inte det? Samtidigt får vi inte glömma bort de personer som redan är anställda. Hur tar vi hand om de? Är intresset rätt för att det ska vara specialutbildningar mot produktkunskap, ska de riktas mot att lära ut grunder att servera, ska utbildningarna vara säljfokuserade eller riktade mot värdskap? Att arbeta som servis eller hovmästare är rätt komplext. Du kommer inte bli fullärd om du inte övar kontinuerligt. Då jag har gått emot strömmen i Covid och klev in i branschen igen, efter att året innan beslutat mig att inte göra det. Jag tog ett driftschefs jobb, som skulle vara sex månader, det blev 14. Under höstens tre sista månader han jag även med att ta på mig ett rekryteringsjobb. Där anställde vi 160 personer för ett bemanningsbolag. Rikstäckande.

Och ja, vi hör många uttrycka sig över att det inte finns någon kompetens, som säger att det inte finns tillräckligt många människor som ens vill arbeta kvällar och helger. Nedan följer några tips som jag arbetar aktivt med. Av de 160 personer som jag rekryterade, hade nog enbart 15% som fick jobb som servis kunskap, sedan tidigare, i att bära tre tallrikar. Alla fick genomgå en kurs i lättare servingskunskap, fick göra praktik/arbeta bankett med personer som är mer rutinerade.


Vi letade i alla hörn efter dessa människor. Vi letade inte enbart efter kunskap, vi letade efter personer med rätt attityd, som har en vilja att arbeta och faktiskt värdesätter att arbeta kvällar, helger, extra och faktiskt vilja göra ett bra jobb.


Hur kan vi tillsammans lösa personalfrågan?

Leta på nästa ställe. Ta hjälp av kontakter, sätt dig i nätverk med andra människor som du inte känner, från andra branscher. Arbeta med skolor. Det finns hur många duktiga personer som helst. Man behöver inte gå och leta på grannrestaurangen, utan vi måste fylla på från andra ställen.

När du väl hittat personerna, vad gör du då?

Ta de under dina vingar. Se de. Stötta de. Skämta med de. Pusha de. Hjälp dem. Hör av dig till de. Och det viktigaste av allt. Låt de göra fel. Alla är nya på sitt arbete någongång. Det kanske låter lätt att läsa dessa meningar. Var beredd på att det kommer kosta mycket tid och energi. Låt det göra det, så du sätter en grund till en hållbar arbetssituation om ett tag. Glöm inte bort att det har harvats i snart två år. Ge det 6 månader till. Orka.


Varför ska vi göra detta? Tar vi inte hand om personer inom branschen nu samtidigt som vi fyller på med personer kommer vi komma till en arbetsmarknadskollaps. Vi är snart där. Det kommer i slutändan slå hårt på hela besöksnäringen när verksamheter försvinner, lokaler kommer stå tomma, andra människor har ingenstans att socialisera på.


Det viktigaste i denna text är inte hur du hittar personerna. Det är att prioritera rätt för att din verksamhet ska må så bra som möjligt. Personalen behöver dig som mest nu, och du behöver de nu och framöver. Många säsongskrogar känner igen sig i detta. Utmaningen finns alltid där i att hitta rätt personer.


Låt de mjuka värdena bli en del av styrningen i verksamheten. Det kommer gynna dig i de hårda värdena längre fram.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vi ställer oss alltid frågan hur vi kan hjälpa dig som företagsledare eller chefer att skapa fler värden för sina kunder/gäster. Vi gjorde en marknadsundersökning där vi frågade 20 företagsledare inom

När företaget du arbetar på är i behov att anställa en ny medarbetare i en ledarskapsposition gäller det att veta eller definiera vilken riktning som företaget ska ta. Det kan spara mycket huvudvärk